Ministerul Afacerilor Externe a organizat joi, 7 noiembrie, un briefing de presă pe tema demersurilor întreprinse pentru organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate, în conformitate cu atribuțiile care îi revin conform legii. Briefing-ul a fost susținut de Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale, Iulian Ivan.
În cadrul briefing-ului au fost subliniate principalele atribuții ale MAE în acest context și activitățile desfășurate până în prezent atât la nivelul Centralei MAE, cât și la nivelul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.
Reprezentantul MAE a precizat că, pe baza raportului solicitat de Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu imediat după preluarea mandatului, au fost identificate o serie de factori risc, pe baza cărora au fost stabilite linii de acțiune la nivelul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. De asemenea, a fost menționat apelul făcut de Ministrul afacerilor externe către toate instituțiile implicate în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor în străinătate pentru întreprinderea tuturor demersurilor și soluționarea cu operativitate a tuturor solicitărilor formulate de președinții, locțiitorii sau membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, în conformitate cu competențele legale.
De asemenea, în continuarea eforturilor susținute pentru organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate, misiunile diplomatice și consulare vor intensifica, în perioada imediat următoare, demersurile de comunicare pe toate canalele disponibile, a posibilității de votare pe durata tuturor celor trei zile și vor acorda o atenție deosebită gestionării fluxurilor ridicate de alegători.
Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale a adresat cetățenilor români care se află în străinătate pe durata alegerilor prezidențiale rugămintea de a se prezenta la vot pe durata celor trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi. „Acest exercițiu reprezintă un efort comun și ne dorim ca toți cetățenii care doresc să își exercite dreptul de vot să o poată face în cele mai bune condiții”, a declarat, Iulian Ivan.
Regăsiți mai jos transcriptul briefing-ului
MAE are, conform competențelor sale stabilite de legislația electorală, competențe relativ limitate în desfășurarea procesului electoral în străinătate. Astfel, conform legislației în vigoare, coordonarea activităților de pregătire și organizare a procesului de votare în străinătate se află în competența Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate. Astfel, conform art. 20 alin. 3 lit.a din L. nr. 370/2004, BRSVS urmărește şi asigură aplicarea unitară şi respectarea dispozițiilor legale privitoare la alegeri de către toate autoritățile, instituțiile şi organismele cu responsabilități în materie electorală pentru organizarea scrutinului în străinătate.
Ministerul Afacerilor Externe asigură, potrivit legii, sprijinul logistic necesar desfășurării alegerilor prezidențiale, atât pe lângă Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, cât și în raport cu misiunile diplomatice. Astfel, dintre principalele atribuții ale MAE în pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale, potrivit legislației aplicabile, menționez:
În ceea ce privește votul prin corespondență, MAE îndeplinește atribuții limitate, după cum urmează:
În cursul zilei de 5 noiembrie, imediat după preluarea mandatului, Ministrul Afacerilor Externe a solicitat, în regim de urgență, după cum a afirmat, de altfel, și public, prezentarea unui raport al demersurilor întreprinse de Centrala MAE cu privire la desfășurarea alegerilor prezidențiale și a solicitat printr-o circulară, tuturor misiunilor diplomatice și consulare, să comunice în cel mai scurt timp eventualele riscuri identificate menite să afecteze desfășurarea, în bune condiții, a procesului de votare în străinătate.
Mesajele recepționate de la misiuni au conturat o listă – neexhaustivă, desigur – de posibili factori care pot impieta negativ asupra derulării în cele mai bune condiții a procesului de vot în străinătate, dintre care pot fi menționați:
Au fost semnalate cazuri în care procesele verbale de constituire a birourilor secțiilor de votare au fost transmise cu întârziere de către BESVS, fiind astfel îngreunată contactarea membrilor desemnați și organizarea în timp util a pregătirii procesului de votare;
De asemenea, menționăm, în acest context, faptul că, în ciuda apelurilor lansate de MAE, unele partide au continuat să transmită liste cu reprezentanți propuși în secțiile de votare fără toate elementele de identificare cerute de lege (fără adresa e-mail sau cu date de contact incorecte).
Există posibilitatea apariției unor dificultăți sau disfuncționalități tehnice, de natură strict obiectivă, în operarea tabletelor (pene de curent, căderea semnalului de internet, defectarea acestora etc. sau situații punctuale unde există riscuri de securitate, ce pot afecta desfășurarea procesului în condiții de siguranță a procesului (zone de conflict);
Există, de asemenea, posibilitatea, evidențiată cu prilejul scrutinelor anterioare, a unor incidente care pot facilita crearea unui mediu și a unei atitudini ostile la adresa membrilor secțiilor de votare, respectiv genera o serie de abuzuri, atât verbale, cât și fizice, împotriva acestora.
Ministrul Afacerilor Externe a semnalat, în scris, aspectele evocate în răspunsurile misiunilor diplomatice tuturor celorlalte instituții cu responsabilități în organizarea procesului electoral (AEP, STS și BESVS) solicitând întreprinderea tuturor demersurilor pentru a răspunde cu operativitate maximă solicitărilor formulate de președinții, locțiitorii sau membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, în conformitate cu competențele legale, pe toată durata derulării procesului electoral în străinătate, în conformitate cu competențele legale, precum și susținerea eforturilor președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate prin furnizarea cu celeritate de clarificări, interpretări ale prevederilor legale la solicitările acestora cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2019, în conformitate cu competențele legale, pe toată durata desfășurării procesului electoral în afara țării.
De asemenea, în cursul zilei de 6 noiembrie, Ministrul Afacerilor Externe a dispus transmiterea unei circulare către misiunile diplomatice, prin intermediul căreia a identificat și recomandat linii de acțiune care vizează:
Apelurile Ministrului afacerilor externe către celelalte instituții implicate în organizarea alegerilor în străinătate nu vizează o extindere a competențelor MAE, și nici nu aduce atingere competențelor acestor instituții. Acestea urmăresc întreprinderea tuturor demersurilor de către toate entitățile implicate astfel încât procesul de vot să decurgă în condiții optime.
Cu privire la demersurile întreprinse de MAE până în prezent, aș dori să fac următoarele precizări:
Cu privire la asigurarea distribuirii materialelor necesare votării:
În vederea asigurării desfășurării procesului electoral în bune condiții, au fost întreprinse demersuri către Președinți, membri și locțiitori prin care au fost informați asupra obligației de a se prezenta la secția de votare și de a nu obstrucționa procesul electoral, întrucât constituie contravenție. Totodată, astăzi, Ministrul afacerilor externe a transmis o scrisoare Președintelui BESVS pentru a solicita comunicarea eventualei necesități de suplimentare a personalului tehnic auxiliar.
De asemenea, MAE a alocat o proporție însemnată de resursă umană necesară constituirii și funcționării birourilor secțiilor de votare. Astfel membrilor misiunilor diplomatice și consulare ale României, angrenați în efortul de organizare în bune condiții a procesului electoral, li se adaugă 91 de diplomați (10%, practic, din numărul total al personalului diplomatic de la București) trimiși din Centrala MAE pentru a face parte din birourile secțiilor de votare din străinătate.
Trebuie subliniat, în acest context, și impactul dislocării în secțiile de votare a unui număr atât de mare de diplomați, pe parcursul a minim 5 zile, asupra activității de zi cu zi a instituției.
Pentru a contura mai clar limita de competență legală și, respectiv, marja de acțiune a MAE pe durata desfășurării procesului de vot în afara țării, aș vrea să punctez, pe scurt, câteva elemente esențiale pentru desfășurarea în condiții bune a procesului de vot dar care intră în competența altor instituții.
Astfel,
În încheiere, adresez insistent rugămintea cetățenilor români care se află în străinătate pe durata alegerilor prezidențiale să se prezinte la vot pe durata celor trei zile pentru a evita aglomerarea pe parcursul ultimei zile. De asemenea, aș dori să precizez că pentru facilitarea identificării locațiilor secțiilor de votare, MAE a pus la dispoziție, pe website-ul instituției, atât lista secțiilor de votare, cât și harta interactivă a acestora.
Recomand, de asemenea, cetățenilor români, ca în cazul în care se vor înregistra fluxuri ridicate de alegatori la unele secții de votare, cetățenii pot solicita informații cu privire la secțiile de votare din apropiere de la președinții sau membrii secțiilor de votare. În acest sens, alegătorii au posibilitatea de a contacta BESVS pentru orice problemă întâmpinată în procesul de votare.
Acest exercițiu reprezintă un efort comun și ne dorim ca toți cetățenii care doresc să își exercite dreptul de vot să o poate face în cele mai bune condiții.
De asemenea, mulțumim tuturor partenerilor instituționali și media care ne-au sprijinit în campania de informare și comunicare.
Întrebări și răspunsuri
Sorina Ionașc, Știrile ProTV: Este cel mai mare număr de secții de votare organizate până acum, de trei ori mai multe decât cele organizate la ultimul scrutin. Diaspora este destul de spontană și de fiecare dată a făcut o surpriză în contextul alegerilor. Chiar și cu peste 800 de secții de votare, organizate în baza cererilor cetățenilor, anul acesta, puteți garanta că nu vor mai fi aceleași probleme, că sunt organizate suficiente secții de votare?
Cele 835 de secții de votare au fost propuse pentru a fi înființate de misiunile diplomatice, în urma consultărilor cu comunitățile de români. Consultarea a avut în vedere acoperirea din punct de vedere geografic într-o manieră care să poată să permită comunităților mari de români să vină la vot, în condiții mult mai normale decât cele din luna mai. Acesta este scopul pentru care s-au făcut cele 835 de secții de votare, printr-o amplasare geografică care să fie cât mai aproape de comunitățile mari de români astfel încât să fie preluate fluxurile mari de alegători din orașele mari.
Andreea Bratu, Digi24: Sunt români care susțin că nu au primit buletinele pentru votul prin corespondență. Se mai pot prezenta la secțiile de votare?
Da, plicurile care sosesc sunt înregistrate în aplicația de care vă spuneam: SIMPV. Fiecare alegător va primi vineri dimineață un mesaj în care i se comunică dacă plicul a ajuns sau nu la destinație. Alegătorul care primește un astfel de mesaj se poate prezenta la secția de votare pentru a-și exercita dreptul la vot.
Au mai fost semnalate situații în care alegătorii au completat greșit rubricile, inclusiv zona din care provin. Votul prin corespondență va mai fi valabil?
Nu vă pot răspunde la această întrebare deoarece atribuțiile sunt în sarcina Biroului electoral pentru votul prin corespondență.
Loredana Diacu, The Epoch Times: Spuneați mai devreme că MAE a semnalat în scris problemele constatate. Ați primit răspuns? S-au întreprins măsuri de remediere a aspectelor semnalate?
Posibilele probleme au fost comunicate către instituțiile menționate și am primit asigurări într-o discuție cu Președintele Autorității Electorale Permanente că sunt pregătiți ca de fiecare dată când cetățenii care vor să treacă acel test ILIAS de pe platforma Serviciilor de Telecomunicații Speciale să adopte imediat deciziile de validare a acelor persoane imediat. Această platformă este funcțională pe parcursul celor trei zile de votare. Prin urmare, orice membru desemnat al unui partid politic sau din partea MAE poate aplica în continuare să efectueze testul.
Spuneați că există posibilitatea unor incidente care ar pot facilita crearea unui mediu sau atitudini ostile la adresa unor membri ai secțiilor de votare. Ne puteți da mai multe informații?
Sunt doar informații și evaluări ale misiunilor diplomatice ca risc identificat. Nu înseamnă că acest aspect se va întâmpla, ci s-a ținut cont de momentul mai 2019.
Sursa: MAE
08.11.2019
29.10.2019
Cateva materiale informative privind organizarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei sunt disponibile in cele ce urmeaza: https://www.youtube.com/watch?v…18.10.2019
10.10.2019
Ghidul alegatorului din strainatate - Alegeri pentru Presedintele Romaniei 2019 poate fi consultat aici: /sites/capetown.mae.ro/files/ghidul_alegĂtorului_di…