Africa de Sud

Recomandări privind călătoriile

 

 • Siguranta. Turistii care aleg Africa de sud ca destinatie sunt atentionati sa fie vigilenti, sa nu intre neinsotiti in anumite zone considerate periculoase, sa fie foarte atenti si sa evite pe cat posbil calatoriile cu transportul in comun, sa-si asigure din timp locurile de sedere pe parcursul calatoriilor si sa evite astfel nevoia de a gasi locuri de cazare ad hoc.
 • Transportul public. Turistii in Africa de sud sunt avertizati in legatura cu nivelul foarte scazut al serviciilor de transport public, sugerindu-se sa-si asigure transportul prin intermediul firmelor specializate de turism. Sistemul de Minibus Taxieste haotic pentru necunoscatori si trebuie evitat. Nu exista trasee sau locuri de oprire clare pentru necunoscatori; oricum, pentru turistul aventuros, Minibus Taxi-ul poate reprezenta experienta proximitatii maxime cu viata africana! Reteaua de autobuze este aproape inexistenta. Transportul pe calea ferata este si el foarte accesibil financiar, fiind cu preponderenta un mijloc de transport al clasei muncitoare. Servicii alternative care confera siguranta turistilor sunt, in orasele mari, serviciile de taximetrie si serviciile de inchirieri de masini (cu sau fara sofer). Recent, a fost introdus sistemul de transport prin UBER (va recomandam prudenta in folosirea acestui mijloc de deplasare).
 • Sistemul medical.  Sistemul este compus dintr-un sector public (de stat) foarte aglomerat, din aceasta cauza si mai putin eficient si un sector privat in crestere, care ofera servicii de cea mai inalta clasa. Turistii care calatoresc in Africa de sud trebuie sa se asigure ca Polita de Asigurare Medicala le acopera cheltuieli facute in sectorul privat. 
 • Vaccinari necesare? Pentru calatoriile in Africa de sud nu este necesara vaccinarea impotriva malariei. Totusi, in cazul in care se calatoreste in perioada de vara (noiembrie – aprilie) in zone precum Kruger National Park, the Lowveld of Mpumalanga si Limpopo, precum si in partea de nord a KwaZulu-Natal, exista un anumit grad de risc de malarie. In acest sens, se recomanda profilaxia impotriva malariei (fie pe cale de vaccinare, fie prin administrare de tablete care se pot usor procura in farmaciile din Africa de sud). Deasemenea se recomanda utlizarea unui echipament adecvat gen: pantaloni lungi, bluze cu mineci lungi seara, dormit sub voal de protectie de tintari.
 • HIV/AIDS. Sida este o problema majora, Africa de sud avind o rata estimata la aproape 21% din populatia tarii. Astfel, masurile de protectie cunoscute trebuie luate in considerare la modul cel mai serios.
 • Conditii privind traficul auto. Automobilele in Africa de sud se conduc pe partea stinga a soselei (ca in Marea Britanie), masinile de inchiriat fiind astfel toate cu volanul pe partea drepta! Centura de siguranta este obligatorie. Distantele sunt date in Km. Reteaua de drumuri, calitatea acestora si marcajele sunt in general impecabile, plasind Africa de sud printre tarile fruntase la nivel mondial. Reteaua rutiera intre marile orase este adesea in sistem de taxare, deci planificarea unor astfel de calatorii trebuie sa includa planificarea unui buget la indemina (cash sau credit cards); costurile variaza intre 2.5Rand si 45Rand. Limitele de viteza sunt 120 Km/h pe autostrazi sau rute nationale majore care leaga marile orase; 100 Km/h in zone cu sosele rurale; 60 Km/h in localitati si aglomerari urbane.
 • Carnetul de conducere. Orice carnet de conducere care are o fotografie, semnatura titularului si datele inscriptionate si in limba engleza este valid in Africa de sud.
 • Informatii privind cazurile accidentelor de circulatie.
  • Serviciul politiei nationale (National Police emergency number - gratuit de pe telefonie fixa): 10111
  • Serviciul national de ambulanta si pompieri (National Ambulance and Fire): 10177
  • Politia nationala apelata de pe telefonie mobila (gratis pe toate retelele mobile): 112
  • Serviciu comun de urgente Cape Town: 107
  • Serviciu comun de urgente Cape Town, de pe telefonie mobila: +27 21 480 7700
 • Reglementari vamale: reglementarile vamale ale Africii de sud permit introducerea de bunuri fara taxe vamale in valoare maxima de 3000Rand (aprox. 450USD). Pentru bunuri aditionale (noi sau folosite) pina la suma de 12000Rand, se va aplica o rata standard de 20% in taxe vamale. Peste aceasta suma se trece la taxarea conform regulilor de vama obisnuite. Se pot introduce in regim Duty-free: vin (pina la 2 litrii/persoana); bauturi alcoolice si bere pina la un litru/pers; tigari pina la 200/pers;  tabacco pina 2550gr./pers; parfumuri pina la 250ml/pers; valuta trebuie declarata integral la vama. Scoaterea de Rand din tara: se permite pina la 500Rand. O taxa de 20% se impune peste orice suma ce depaseste limita de 500Rand. TVA-ul se poate recupera la plecarea din tara, pe baza facturii originale, pentru orice produs care depaseste suma de 250Rand.
 • Regimul medicamentelor: reteaua de farmacii a Africii de sud este foarte bine dezvoltata; medicamentele se elibereaza atit pe baza de prescriptii medicale cat si la liber (acolo unde aceasta este acceptabil medical). Nu exista administrare de medicamente gratuite pentru turisti in afara schemelor de asigurari medicale ale turistilor respectivi.
 • Regimul animalelor de companie. Importul animalelor vii, incl a animalelor de companie in Africa de sud, este strict reglementat de Divizia Serviciilor Sanitare din Pretoria. Astfel, este necesara obtinerea unui permis semnat de Directorul acestei institutii. Detalii si formularul necesar se pot obtine de la: Division of Veterinary Services, Private Bag X138, Pretoria, 0001 sau online:http://www.southafricahouse.com/ce_prglaimb.htm. Costul unei aplicatii este de 70.00Rand. Pe linga aceasta, este foarte important ca cei care doresc sa transporte animale vii sa se asigure ca agentul de zbor utilizat accepta acest lucru.
 • Surse utile pentru informatii despre Africa de sud:

 

 • Nota: Informatia de mai sus are doar caracter general orientativ iar datele concrete prezentate au fost valabile la data publicarii Site-ului actual. Consulatul General al Romaniei din Cape Town nu este responsabil pentru modificari ulterioare sau exactitatea acestor date.
 
 

Alegeri pentru Presedintele Romaniei 2019 - Turul 1

08.11.2019

A inceput procesul de vot pentru alegeri Presedinte 2019, la sectia de vot 4, Cape Town, Africa de Sud. Avem deja si primii votanti! Va asteptam astazi pana…

Alegeri pentru Presedintele Romaniei 2019 - informatii noi

29.10.2019

Cateva materiale informative privind organizarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei sunt disponibile in cele ce urmeaza: https://www.youtube.com/watch?v…

Vizita Corpului Consular din Cape Town la Invest Cape Town si zona economica speciala Atlantis

18.10.2019

Corpul Consular din Cape Town a beneficiat de un eveniment exclusivist "Green Economy Forum" organizat de Alderman James Vos si echipa sa, impreuna cu …

Ghidul alegatorului din strainatate - Alegeri pentru Presedintele Romaniei 2019

10.10.2019

Ghidul alegatorului din strainatate - Alegeri pentru Presedintele Romaniei 2019 poate fi consultat aici: /sites/capetown.mae.ro/files/ghidul_alegĂtorului_di…
 • Departamentul pentru Investiţii Străine (InvestRomania) a lansat în mod oficial website-ul www.investromania.gov.ro dedicat investitorilor străini. Site-ul are scopul de a oferi informații despre economia românească și despre oportunitățile de investiții în România. Va invitam sa accesati acest site aici: http://www.investromania.gov.ro