Home

Conditii de calatorie

 
 
Informatii generale pentru calatoriile in Africa de Sud: 
 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot călători în Africa de Sud în baza unei vize de intrare obligatorii. Viza se obţine numai de la misiunile diplomatice ale Africii de Sud acreditate în străinătate şi se acordă, de regulă, cu o valabilitate de 3 luni. Perioada de scurt sejur nu poate depăşi 90 de zile. Prelungirea vizei este posibilă în Africa de Sud, dar fără modificarea tipului acesteia, iar cererile trebuie depuse cu cel puțin 60 de zile înainte de expirarea vizei. Cetățenii români care tranzitează Africa de Sud spre alte destinații finale trebuie să obțină o viză de tranzit sud africană. Începând cu 1 octombrie 2014, în cazul minorilor care călătoresc însoțiți de ambii părinți este necesară prezentarea la frontieră a certificatului de naștere românesc de tip nou al minorilor în original. După caz, în funcție de specificul călătoriei, (minor însoțit de unul dintre părinți, minor însoțit de o altă persoană), însoțitorul trebuie să prezinte și o serie de alte documente (pentru cerințele exacte se recomandă consultarea autorităților sud-africane înaintea efectuării călătoriei).

ATENȚIE! Depășirea termenului legal de ședere înscris în viză/permisul de ședere, inclusiv din motive cum sunt depunerea cu întârziere a cererilor de prelungire a dreptului de ședere, se sancționează cu expulzarea și declararea persoanei respective ca indezirabilă pentru perioade până la 5 ani.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Africa de Sud, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile sud-africane:

 • Secţia consulară din cadrul Ambasadei Republicii Africa de Sud în România, care gestionează eliberarea vizelor pentru cetăţenii români (Cancelaria, Adresa: 010113 București, Str. Știrbei Vodă 26-28, Etaj 2, Sector 1 (Clădirea Union Business Center) Telefon : (0040-21) 313 37 25 ; 313 37 35 ; 313 37 85, Fax : (0040-21) 313 37 95).
 • Departamentul Afacerilor Interne al Republicii Africa de Sud (http://www.dfa.gov.za/)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Africa de Sud nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile sud-africane şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă si criminalitate 

 • Africa de Sud este o ţară cu un nivel ridicat de criminalitate. În zonele periferice ale oraşelor se produc deseori infracţiuni (tâlhărie, jaf armat, viol).
 • Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Africa de Sud să evite deplasările pe jos după lăsarea întunericului şi să nu frecventeze zone necunoscute fără un însoţitor localnic.
 • Vă recomandăm ca, înainte de sosirea dumneavoastră la aeroport să aveţi asigurat transportul până la locul unde sunteţi cazaţi.
 • În cazul folosirii unor autoturisme închiriate sau în regim privat este obligatoriu, prin reglementări existente la nivel local, ca, în timpul deplasării, uşile acestora să fie blocate din interior.
 • Vă recomandăm ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.
 • Autoturismele trebuie asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei, vă recomandăm  contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei locale. În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm sesizarea atât a biroului local al poliţiei, cât şi a celui mai apropiat oficiu consular român.
 • Ambasada României la Pretoria
 • Consulatul General al României la Cape Town 

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlharii), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor sud-africane, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 111
 • Ambulanţa locală: 10177 sau 082911
 • Asistenţă în cazuri speciale (crime stop): 086-001011
 • Tourist Assistance Unit: +27 (0) 21-418-2853

Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea oficiului consular român, care vă poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege. Telefon urgenta Consulatul General al Romaniei la Cape Town: 0027 - 79 - 27- 22 - 466

De asemenea, este recomandabil ca cetăţenii români aflaţi pe teritoriul acestui stat să manifeste prudenţă sporită  şi atunci cand se află în trafic, întrucât au fost înregistrate noi modalităţi de a comite infracţiuni precum tâlhării, furturi, etc, prin utilizarea însemnelor poliţiei pentru oprirea autovehiculelor. 


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. 
Sistemul medical în Africa de Sud are două componente, una de stat şi una privată. Asistenţa medicală privată se situează la un nivel înalt de performanţă.

Infrastructura medicală este dezvoltată, existând un număr mare de spitale şi cabinete medicale, cu o repartizare teritorială echilibrată, în special în oraşele de reşedinţă ale provinciilor.

Atenţie! În diferite zone ale ţării, mai ales în nord-est (frontiera cu Mozambicul) există pericolul infestării cu malarie.
Este recomandată vaccinareaîmpotriva hepatitei A, poliomielitei, tetanus-ului, febrei tifoide şi febrei galbene. Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie în cazul în care persoana care intră în Africa de Sud vine dintr-o zonă endemică . În acest caz este recomandată vaccinarea cu 4-6 săptămâni înaintea călătoriei în Africa de Sud. 

Informatii suplimentare se pot gasi pe site-ul:
http://www.southafrica.info/travel/advice/healthtips.htm

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto:

 • În Africa de Sud se circulă pe partea stângă a sensului de circulaţie.
 • În intersecţiile nesemnalizate se aplică, în principiu, regula priorităţii de dreapta, dar cel mai uzual se aplica regula primului venit, după oprire prealabilă.

Starea drumurilor:

 • Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.
 • Sistemul de autostrăzi şi drumuri naţionale este dezvoltat şi bine semnalizat.

Limitele de viteză admise:

 • limita de viteză pe autostrăzi este de 120 km/h,
 • drumurile naţionale limita de viteză este de 100 km/h.
 • în localităţi, limita de viteză este de 60 km/h.

Depăşirea vitezei peste 160 km/h atrage automat arestarea contravenientului.

Centura de siguranţă:

Portul centurii de siguranţă este obligatoriu.


Utilizarea cărţilor de credit

Sistemul bancar în Africa de Sud este dezvoltat.
Sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.


Reglementări vamale

 • Transportul substanţelor halucinante şi a drogurilor este considerat crimă gravă împotriva statului şi se pedepseşte cu detenţie în închisoare pe viaţă, neexistând posibilitatea de apel.
 • Este interzisă introducerea în ţară a oricăror produse alimentare, seminţe sau plante.
 • La intrarea în ţară este permisă introducerea următoarelor cantităţi de produse fără a se plăti taxe vamale:
 • 400 de ţigări (2 cartuşe);
 • 250 grame de tutun;
 • 50 de trabuce;
 • 1L băuturi spirtoase,
 • 2L de vin;
 • 50 ml de parfum;
 • 250 ml apă de toaletă;
 • cadouri, suveniruri şi alte bunuri care să nu depăşească suma de 500 Rand (aproximativ 80 USD).
 • Peste aceste cantităţi, taxele vamale aplicabile sunt, de regulă, de 20% din valoarea produselor.


Regimul animalelor de companie

Animalele de companie trebuie să fie vaccinate şi supuse unei perioade de carantină de 6 luni.

 

 

Sistemul de vize pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Africa de sud

Pentru obţinerea vizei de intrare în Africa de Sud, cetăţenii români trebuie să se adreseze Consulatului sau Ambasadei Africii de Sud din Romania. Viza trebuie aplicată în paşaportul aplicantului înainte de plecarea în Republica Africa de Sud (RAS). Viza nu se poate emite la sosirea în vamele de intrare ale Africii de Sud. Toţi aplicanţii care sosesc fără viză, li se va refuza intrarea în Republica Africa de Sud şi vor fi trimişi înapoi conform termenilor legislaţiei în vigoare.

 

Ambasada Republicii Africa de Sud în România


Cancelaria

Adresa: 010113 Bucureşti, Str. Ştirbei Vodă 26-28, Etaj 2,   Sector 1 (Clădirea Union Business Center)                           

 

If you need assistance with issues related to Consular Services (not visas, permits and civic services) in Romania please contact:
 
Political
First Secretary :

Mr Bethwell M Tiba

Tel. : +40 21 313 3725
E-mail : Tibab@dirco.gov.za
 
Corporate Services
Third Secretary : Ms NF Ngqoshana
Tel. : +40 21 313 3725
E-mail : ngqoshanan@dirco.gov.za
 
Corporate Services
First Secretary : Ms Sandy Ramnaidoo
Tel.   +40 21 313 3725
E-mail   ramnaidoos@dirco.gov.za
     
In case of an emergency after hours please call: +40 723 547 111

 


Ambasador: E.S. Dl. N I Mbalula 

Pentru mai multe informatii, puteti accesa pagina DIRCO http://www.dirco.gov.za/romania/contact.html 

 

 

 

PROGRAMUL DE LUCRU CU PUBLICUL 

 

ATENŢIE:

Ghişeul Consular Online

Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate 

Atentie :

În perioada 24.08-03.09.2019 si 18.09-04.10.2019 Secţia Consulară din Cape Town va fi temporar inchisa.  In aceste perioade, va puteti adresa Ambasadei Romaniei la Pretoria, detalii de contact la pretoria.mae.ro 

 

Pentru cazurile de maximă urgență, cetățenii români au posibilitatea de a contacta secția consulară pe telefonul de urgență al misiunii 0027 (0) - 79-27-22-466

Secţia consulară

Adresă: 24 Highwick Drive, 7708, Kenilworth, Cape Town, Western Cape, South Africa

Telefon informaţii consulare pentru cetățeni români: (+27) 021 761 5932 

Email: capetown@mae.ro

Telefon de urgenţă - +27 – 79 – 27 -22 – 466 - EXCLUSIV pentru cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar). La aceast număr de telefon NU se furnizează informații consulare.

Adresă de e-mail informații consulare pentru cetățeni români: contact@informatiiconsulare.ro  

Informaţii consularewww.informatiiconsulare.ro

În cererea de informații vă rugăm să precizați localitatea şi zona de rezidență, pentru a primi informații consulare specifice în funcție de zona geografică.

IMPORTANT: Pentru operativitate utilizaţi cu precădere corespondenţa electronică.

Portal web informații consulare pentru cetățeni români: http://www.informatiiconsulare.ro

Informaţii referitoare la obţinerea vizei române pot fi obţinute accesând portalul http://www.eviza.ro

Information regarding the Romanian visa, please access http://www.eviza.ro

Având în vedere restrictiile de securitate pe plan local, dar si capacităţile limitate de procesare a serviciilor consulare, dorinţa de a răspunde tuturor solicitărilor în cel mai scurt timp, imposibilitatea de a prevedea încărcătura din anumite zile, evitarea aglomeraţiei, cu începere de la 01.11.2017, accesul publicului la Secţia Consulară din Cape Town în timpul programului de lucru se face DOAR pe bază de programare individuală la următoarea adresă: www.econsulat.ro  sau prin email la capetown@mae.ro

Începând cu data de 01.11.2017, Consulatul General al Romaniei din Cape Town aplică un nou mecanism de facilitare a relației dintre autoritate și cetățeni. Persoanele care doresc să beneficieze în timp real de servicii consulare sunt rugate să se programeze online la adresa www.econsulat.ro. Această modalitate va oferi posibilitatea cetățenilor de a ști cu exactitate când se pot prezenta la Secţia Consulară din Cape Town pentru a depune/obține documentele solicitate.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să consultați site-ul www.capetown.mae.ro şi portalul www.informatiiconsulare.ro .

Secţia Consulară din Cape Town este, începând cu data de 01.11.2017, mai aproape de Dumneavoastră. Dacă doriți să beneficiați de oricare din serviciile consulare oferite de instituția noastră, vă rugăm să accesați portalul www.econsulat.ro, să urmați instrucțiunile și să efectuați o programare online. De la 01.11.2017 accesul pentru serviciile consulare se face DOAR pe bază de programare on-line (www.econsulat.ro).

Prin acest demers se vine în întâmpinarea cetățenilor, se facilitează comunicarea dintre petenți și Consulat și se reduce totodată  timpul de așteptare și de răspuns pentru solicitările dumneavoastră. 

Fără programare vor fi preluate DOAR cereri pentru persoanele care reprezintă urgenţe justificate, respectiv eliberarea de titluri de călătorie, pentru deplasarea în România, în condiţiile prevăzute de lege.

 

Programul de lucru cu publicul:

Luni - vineri:   09.00 - 16.00  - preluare orice tip de solicitare (doar cu programare)

                 13.00 – 15.00 - ridicare paşapoarte sau oricand in timpul programului de lucru, cu programare prealabila prin email la capetown@mae.ro

 

Atenţie!
Având în vedere prevederile legislaţiei române, precum şi unele disfuncţionalităţi la transmiterea actelor prin poştă, neimputabile Secţiei Consulare, certificatele de stare civilă şi paşapoartele pot fi ridicate numai personal de către titular sau de către împuternicitul acestuia prin procură specială, care va fi autorizat expres să semneze pentru primirea lor la sediul secţiei consulare din Cape Town

COMPETENŢA CONSULARĂ:

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, oficiile consulare exercită atribuţii consulare în exclusivitate pentru persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia consulară oficial recunoscută de statul de acreditare.

Circumscripţia consulară a Secţiei Consulare din Cape Town cuprinde următoarele zone din Africa de Sud:

 • Western Cape
 • Eastern Cape
 • Northern Cape

Atenţie!

Plata pentru serviciile consulare solicitate se poate face direct la ghişeul Secţiei Consulare din Cape Town, doar in numerar.

Atenţie!

Termenul legal pentru procesarea şi personalizarea paşapoartelor române pentru cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este de 90 de zile; în practică, aceste sunt primite după cca. 6 - 8 săptămâni. Persoanele interesate pot verifica nemijlocit DACĂ A SOSIT PAȘAPORTUL, prin email la capetown@mae.ro  

Având în vedere prevederile legislaţiei române, precum şi unele disfuncţionalităţi la transmiterea actelor prin poştă, neimputabile Secţiei Consulare, certificatele de stare civilă şi paşapoartele pot fi ridicate numai personal de către titular sau de persoana care a formulat cererea ori de persoana împuternicită de acesta printr-o procură specială, care va fi autorizată expres să semneze pentru primirea lor la sediul secţiei consulare din Cape Town.

Persoanele care ridică paşapoartele vor prezenta un document de identitate valabil, iar în cazul minorilor sub 14 ani şi certificatul de naştere al minorului, în original.

 

Intalnirea anuala organizata de Primaria Cape Town si Camera de Comert, dedicata Corpului Consular

18.02.2020

E.S. Marius Boranescu, ambasadorul României în Africa de Sud și domnul Nicolae Zaharescu, Consul General al României în Cape Town și Decan al Corpului …

Atenționare program de lucru cu publicul/ Working hours

22.01.2020

A fost reluata activitatea sectiei consulare CG Cape Town, toate cererile vor fi procesate cu celeritate. Pentru urgente consulare, va rugam sa ne scrieti la…

Intrerupere temporara a activitatii sectiei consulare-Temporary interruption of the activity of the consular section

17.01.2020

Datorita problemelor tehnice ce tin de conexiunea la Internet, activitatea sectiei consulare din Cape Town este puternic afectata, va rugam sa ne contactati …

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

14.01.2020

Programul de burse oferite de România pentru studenţii străini, anul universitar 2020-2021 Vă aducem la cunoștință lansarea…
 • Departamentul pentru Investiţii Străine (InvestRomania) a lansat în mod oficial website-ul www.investromania.gov.ro dedicat investitorilor străini. Site-ul are scopul de a oferi informații despre economia românească și despre oportunitățile de investiții în România. Va invitam sa accesati acest site aici: http://www.investromania.gov.ro